PRIJAVLJENE IDEJE

FINALISTA: Plativoo

Đorđe Cvetković

Plativoo predstavlja jedinstveno "elektronsko sanduče" za račune koje može da primi bilo koji račun u elektronskom formatu.
Plativoo je posrednik u slanju računa. Kompanijama koje izdaju račune omogućava slanje (upload) elektronske verzije računa primaocu računa, koji se odluči da koristi Plativoo servis.
Računi primljeni u Plativoo mogu da budu plaćeni pomoću integrisanog procesora za online plaćanje (payment gataway), ali računi mogu da budu plaćeni i putem e-bankingom ili u pošti.
Plativoo nije posrednik u plaćanju. Svaka kompanija koja izdaje račune u Plativoo sistemu ima jedinstvena podešavnja za processor za online plaćanje. To nam omogućava da novac za plaćeni račun bude prosleđen direktno na račun izdavača računa, bez ikakovog učešća Plativoo servisa u tom procesu.
Plativoo kao procesora za online plaćanje (payment gateway) ima implementiran ALLSECURE payment. Međutim, Plativoo je takođe u stanju da podrži i bilo koji drugi payment gateway trenutno dostupan u Srbiji.

Daljinski upravljac za tw sa muzikom

Vasilije Stevanovic

Hiljadu puta mi se desilo da ne znam gde mi je daljinski, hocu da poludim. Onda pomislim eh sto nije mobilni pa da se javi pesmom 🙂 Dakle jednostavno je ne znate gde vam je daljinski za tw, upalite televizor na dugmetu koji se nalazi na ekranu u tom momentu daljinski peva neku melodiju. Na daljinskom ima dugme za iskljucivanje pesme. Usput imam i malu decu stalno ga zaturaju negde to onda trazim daljiski nekad i po par dana i nervozan sam. 🙂

zakon privlacenja

Ljiljana Curovic

Moja ideja je da svi zivimo srecno i uvek budemo pozitivni. Sve se promenilo za 5 meseci u mom zivotu, i ja, i porodica, prijatlji, svako ko je hteo da slusa. Pocela sam da ucim o zakonu privlacenja, sto nisam znala i stvarno se sve promenilo. Moja vizija, pa i ako sa vama ne odradimo ovo, verujem da ce se neko zaloziti za ovu ideju. Radi nase dece, radi nase buducnosti na zemlji. Msm da je ovaj svet iz davnina poceo da zivi pogresnim sistemom. Mislim da je vreme da deca pocnu drugacije da razmisljaju, sve pocinje sa decom, kako ih uveris. Ja bih da svaka skola zaposli osobu upucenu o ZP i kako u stvari trebamo da zivimo i predaje deci o tome.ZIvot ce se promeniti na zemlji velikom brzinom ako do svakoga ovo dopre na neki nacin. Mnogi ne zele da slusaju, veruju da zive najbolje sto mogu.Jednostavno ne mogu da nas cuju od buke misli. Ako deca krenu sa ovim obrazovanjem, mnogi ce postati inteligentnij pa samim tim ce i oni svoju decu uciti isto a ne kao njihovi roditelji njih. NISU ZNALI

Tvoja priča

Aleksandar Trifunović

Tvoja priča je zamišljena kao web portal koji za cilj ima da na jedno mesto okupi preduzetničke priče i kroz razmenu iskustva podstakne pojedince koji bi želeli da uplivaju u preduzetničke vode. Portal se ne bi fokusirao na jednu granu industrije (naročito ne samo na IT) nego bi pokrio što širi spektar pokrenutih preduzetničkih ideja. Kroz razgovore sa preduzetnicima (početnicima, ali i iskusnim i uspešnim) sakupljene informacije, iskustva, saveti bi bili na jednom mestu dostupni svim zainteresovanima, a naročito budućim preduzetnicima kojima nedostaje malo podrške iz okruženja. Na taj način bi se formirala baza iskustva koja bi mogla ohrabriti druge da se pokrenu i realizuju svoje ideje. Osim web portala "tvoja priča" ima potencijal da bude prikazana kroz nedeljnu TV emisiju jer trenutno ne postoji sličan program ni na jednoj televiziji.

KNEZ LAZAR - edukativni film i virtuelni srednjovekovni Kruševac

Marko Marinković

Knez Lazar je jedna od najznačajnijih istorijskih ličnosti u bogatoj sprskoj istoriji. Ličnost o kojoj su stvoreni mitovi, legende, čije je ime postalo sinonim za slobodu Srba. Projekat KNEZ LAZAR čine dve celine: FILM o knezu Lazaru koji će ostvariti snove istoričara, arheologa, hroničara, pisaca, pesnika, rodoljuba, sadašnjih i budućih generacija srpskog naroda; VIRTUELNI SREDNJOVEKOVNI KRUŠEVAC koji će nam omogućiti da putem interneta ,,uđemo” u sam grad i razgledamo sve tadašnje građevine u njemu. Ciljevi su da film bude sastavni deo udžbenika istorije kao nastavno sredstvo; da se prikazuje u muzejima i turističkim organizacijama; da kao rekonstrukcija kulturno-istorijskog nasleđa ostane budućim generacijama, Crkvi, srpskoj dijaspori i srpskim ambasadama širom sveta kao reprezentativni materijal.

izrada sajta koji će okupiti malu privredu cele bivše SFRJ

Aleksandar Tanacković

Vlasnik sam domena malaprivreda.rs malaprivreda.ba, malaprivreda.com..
Osnovna ideja je da korisnici po minimalnoj ceni dobiju dobro i kvalitetno rešenje kojim će svoj biznis predstaviti na internetu, a oni koji već imaju neka rešenja, da dobiju kvalitetanu stranicu koja će biti dobar backlink prema njihovim sajtovima.

FINALISTA: Zamphyr

Marko Kažić

Zamphyr je platforma za učenje programiranja koja se zasniva na crowdsource-ingu, otvorena je, besplatna i dostupna online. Menjamo društvo kroz Školu 2.0, jer je Zamphyr za školu ono što je Wikipedia za enciklopediju. Tehnologija se zasniva na crowdsource-ingu, mašinkom učenju i analizi podataka. Zamphyr je zamišljen kao globalna škola i ceo svet će moći da uči o tehnologiji na jednom mestu.

Pomocna brava

Atila Ferenc

Ovo je pomocna brava na ulazna vrata za zgrade i stanova.Na primer montira se na ulazna vrata od zgrade i ulazna vrata za svaki stan.kljuc imaju .vatrogasci .hitna pomoc i policija.U jednom stanu neko pao povredio zvao hitnu pomoc.hitna stigne ali ne moze da udje u stan mora da razvali vrata sa tim napravi troskove osobi.Ako se montira ova brava hitna moze da ulazi.Otvori sa njihovim kljucem pomocnu bravu.gde se nalazi kljuc od te vrate.pa i kad zavrsi intervenciju mgu isto i da zakljucaju.ima jos jako puno prednosti ali u 1000 karaktera ne mogu da napisem.opsirnije bi pisao ako vam svidja moja ideja.Hvala.

Kvantnomehanička komunikacija

Aleksandar Antonov

Projekat je fokusiran na razradi modela instantne komunikacije. Cilj je da se testiraju principi kvantne mehanike i njene primene u kvantnoj komunikaciji.
U ovoj fazi istraživanja pokušavamo da eksperimentalno realizujemo prenosa specifičnih informacija kroz nekoliko domena na molekularnom nivou. Elektromagnetni talasi (radio talasi ili svetlost) se koristi za direktnu manipulaciju magnetnih momenata kako elektrona tako i jezgara atoma pri čemu se specifična informacija prenosi kroz različite domene sa ciljem da se iznađu novi modeli komunikacije koji bi recimo dali prenos informacije instantno kao posledica kvantne uslovljenosti.

Festival komedije

Srdjan Olman

Festival komedije, kao što i sam naziv kaže, ukratko je ovo: Dve večeri, 8 komičara (SRB, BiH i HR) u Subotici, zasmejavaju publiku dvočasnovnim nastupom. Cilj projekata jeste, uveseliti građane koji su prvi u Srbiji po broju samoubistava, kao i negirati rečenicu "ništa se ne dešava".

Arhiteka

Nikola Marković

Promocija arhitekture i “kulture objekata“.

Klikom do papira

Alen Šajfar

Kreiranje internet portala koji bi omogućio prikupljanje svih obrazaca, dokumenata i uputstava potrebnih za dobijanje uverenja, potvrda, overa, legitimacija i ostalih dokumenata koju jedna opština i njeni organi izdaju. Administratorskom delu bi pristupali zaposleni u organu, a korisnički deo bi uvek bio dostupan građanima koji bi na ovaj način na jednom mestu dobili informaciju na koji način, gde i sa kojim dokumentima mogu podneti svoj zahtev za dobijanje određenog dokumenta. Potrebni obrasci i uputstva bi se mogli odštampati, popuniti i takvi predati na za to predviđenom mestu.
Ovim se skraćuje vreme koje obični građani troše na informisanje o tome šta im je potrebno da bi ostvarili svoje pravo ili obavezu. Nema zivkanja telefonima, nema čekanja u redovima samo zbog dobijanja informacije i što je najvažnije isključuje se mogućnost nedostatka nekog dokumenta pri predaji određenih zahteva.

POBEDNIK: programiGranje

Miloš Milosavljević

Ideja je da se, na nivou grada, formira radionica u kojoj bi se deca osnovnoškolskog uzrasta upoznavala sa programiranjem, uz praktičnu primenu novostečenog znanja.
Radionica bi obuhvatala grafičko programiranje u programu Scratch (u kojem bi se pravile animacije, igrice, programi), ali i programiranje robota kao i Arduino kontrolera i Raspberry Pi računara uz upotrebu raznih senzora, motora, dioda... Tako bi deca, kroz zabavu, ovladala programerskim načinom razmišljanja i osnovnim znanjem iz oblasti informatike, elektronike, robotike i mehatronike. Stečeno znanje bi im pomoglo pri odabiru srednje škole i verovatno bi predstavljalo njihov prvi korak u svet programiranja.
Cilj je takođe i upoznati najmlađe da računari ne služe samo za igranje i društvene mreže, već se mogu koristiti i za mnoge kreativne i podjednako zanimljive aktivnosti.
Obuka bi se održavala u digitalnom kabinetu OŠ "Radoje Domanović"
(saglasnost škole je već obezbeđena, kao i deo neophodne opreme).

Ritam dana - Coolumna kod Majske

Merima Aranitović

Moja ideja je da jednom nedeljno fotografišem određeni događaj, prizor, osobu koja mi se tog trenutka učini zanimljivom i da po seriji fotografija napišem priču na svom blogu.
Takođe bih pisala i o mestima i predelima na kojima me put nanese. Volela bih da na svom blogu pišem i promovišem i vaše društveno-odgovorne akcije.
Moj blog je:www.ritamdana.com